Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Esittelyssä Hannele Laaksonen

Varmasti moni meistä ryhmämme opiskelijoista on tullut samaan päätelmään ryhmämme ohjaajasta, yliopettaja Hannele Laaksosesta: miten asiantunteva ja kiva ope meillä onkaan!
Ryhmäytyminen tiimeissä on jo hyvässä vauhdissa. Ajattelin, että olisi kiva oppia tuntemaan paremmin myös ryhmämme ”äitihahmoa”. Pyysin Hannelea vastaamaan muutamiin kysymyksiin ja seuraavassa hänen vastauksensa. Kiitokset vielä opelle osallistumisesta!

1.Kerro muutamalla sanalla itsestäsi!

Olen 58-vuotias syntyään turkulainen, mutta nykyään vaasalainen hallintotieteen tohtori. Pohjakoulutukseni on sairaanhoitaja sis-kir ja psyk. Minun intohimona on tutkiminen ja määrällinen tutkimus. Kuljen töihin Vaasasta käsin ja toistaiseksi junayhteydet ovat onnistuneet hyvin.

2.Mitä harrastat vapaa-ajalla?

Harrastan vapaa-ajalla kuntosalia, ulkoilua koiran kanssa, laulua ja soittoa sekä säveltämistä. Olen vetänyt erilaisia gospel-ryhmiä noin 30 vuotta ja toiminut seurakunnan vapaaehtoistyössä.

3.Lempiruokasi?

Thaimaalainen ruoka on herkkuani ja koitankin vähintään kerran kuukaudessa käydä syömässä thai-ravintolassa.

4.Onko sinulla lemmikkejä?

65-kiloinen bernin paimenkoira on tällä hetkellä noin 2,5 vuotias ja aika köriläs, mutta kultainen lemmikki. Nalle on ihan avoin ja hellyydenkipeä koira. Hän yrittää vieläkin mahtua syliini, mutta se on aika mahdotonta nykyään.

5.Millaista musiikkia kuuntelet?

Kuuntelen lähinnä gospel-musiikkia, josta parhaimmat kappaleet tulevat nykyään Austraaliasta ja niitä myös käännetään suomeksi runsaasti.

6.Kuinka päädyit opetusalalle?

Olin Vaasan yliopistossa töissä (assistenttina, lehtorina ja yliassistenttina) viisi vuotta 2000-luvun vaihteessa ja sieltä lähdin vielä käytännön johtamistöihin perusterveydenhuoltoon, koska koin, että en ollut vielä silloin nähnyt tarpeeksi johtamisen eri tasoja. Siellä käytännön töissä vierähtikin sitten viisi vuotta, minkä jälkeen minua pyydettiin yliopettajan sijaiseksi Vaasan ammattikorkeakouluun. Tuo sijaisuus oli tosi mielekäs kokemus minulle ja päätinkin, että jos haen vielä opettajan hommiin, niin ehdottomasti se on sitten ammattikorkeakoulu. Soveltuvia yliopettajan työpaikkoja on kuitenkin ollut sen jälkeen todella vähän tarjolla, joten työskentelin vielä viisi vuotta Vaasan kaupungissa palvelualuejohtajana ennen kuin tämä nykyinen tehtävä tuli auki ja johon tulin valituksi.
Pitkä työkokemus nimenomaan johtamisen eriasteisissa tehtävissä on antanut hyvin pohjan tähän työhön, kun tietää mistä käytännössä on kyse, niin ei tarvitse puhua pelkkää teoriaa.

7.Mikä on mieluisin opetusjakso opettaa johtamisen koulutuksessa ja miksi?

Tällä hetkellä on vielä ehkä vaikea vastata tähän kysymykseen täysin tyhjentävästi, koska olen toiminut TAMKissa vasta runsaan vuoden, mutta projektijohtaminen, strateginen johtaminen, kvantitatiivinen tutkimus ja henkilöstöjohtaminen ovat dynaamisuudessaan kiehtovia kursseja. Opinnäytetöiden ohjaus liittyy sen sijaan tutkimuksellisiin intohimoihini ja on siitä syystä ehkä top one.

8.Millainen on tyypillinen työpäiväsi TAMK:ssa?

Yliopettajan työssä ei ole oikeastaan mitään tyypillistä päivää. Pyrin siihen, että opetusta ei olisi koko päivää, koska se ”vie mehut”, joten opetusta voi olla aamu- tai iltapäivä ja muu aika kokouksia, luentojen tekemistä, tehtävien arviointia tai lukemista ja materiaalin hankintaa. TAMKissa on hyvät mahdollisuudet sisäiseen koulutukseen, joten koulutuksiin osallistuminen on myös mahdollista.

9.Mitä ajattelet johtamisesta tämän päivän Suomessa?

Lähiesimiehillä on suuri vastuu johtaa omia yksiköitään ja saada aikaan tulosta, siksi he tarvitsevat välineitä johtamiseen. Jos lähiesimies toteuttaa osallistavaa ja voimistavaa johtamista, niin silloin työyhteisöllä on mahdollisuus kehittyä ja voida hyvin.
Suomessa on moniportainen johtamisjärjestelmä ja sitä kriittisesti tarkastellen vähentäisin keskijohtajia ja lisäisin tukea sekä välineitä lähijohtamiseen.

10.Terveisesi blogin lukijoille ja 15YSTJ-ryhmän opiskelijoille!

Johtaminen on haastavaa työtä ja siihen on tarjolla meidän koulutuksen kautta korkeatasoista opetusta monien pätevien opettajien toimesta ja toimivia välineitä, joten hyvää opiskeluintoa kaikille!

 

Ryhmämme "äitihahmo" Yliopettaja Hannele Laaksonen

Ryhmämme ”äitihahmo” Yliopettaja Hannele Laaksonen

Vastaa