Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Tärkein työväline, ”läppäri” vai aivot?

Aivot rakastavat haasteita, pohtimista ja uuden oppimisesta. Opiskelussa tulee kuitenkin välillä tunne, että kiintolevy on täynnä. Aivot ovat ylikuormittuneet, eikä pysty ottamaan vastaan enempää tietoa tai keskittymään mihinkään vaativaan. Kai aivotkin väsyy ja kaipaa lepoa? Toisinaan myös liikutaan oman älykkyyden äärirajoilla. Pitäisikö oikeasti ymmärtää ja tietää tämä kaikki tieto heti? Mikä on iän tuoma merkitys? Kuinka paljon kuormitttavuutta ja keskeneräisiä töitä aivot kestävät? Otin selvää tästäkin asiasta eli mitä sanovat aivotutkijat.

Aivot voivat tosiaan kuormittua ja mennä jumiin, jos on kova kiire, stressi, paljon opittavaa ja mieltä painaa pitkä tekemättömien töiden lista. Nykyisen tutkimustiedon mukaan aivot voivat hallita vain 5 asiaa kerrallaan. Keskeytykset ja muiden asioiden tekeminen välillä kadottavat asioita muistista. Negatiivinen ilmapiiri syö energiaa, mutta myös taannuttaa luovuuden eikä kukaan yllä silloin parhaimpaan suoritukseen. Nuorempana muistaa yksityiskohtia paremmin, mutta ikä tuo mukanaan sen, että voi hallita suurempia kokonaisuuksia. Miten sitten voisi huoltaa aivoja ja muistia?

Siihen vastasi hyvin tutkijaprofessori Minna Huotilainen, kts linkki:  Aivojen hyvinvointi

Liikunta huoltaa aivoja! Tiesitkö, että lähes puolet aivosoluista on varattu liikkumiseen? Liikunta auttaa aivoja ottamaan uudet hermosolut käyttöön osaksi hermoverkkoaan. (www.huippukuntoon.fi) Aivokuva 1

Lisää tietoa muistista, Muistiliitto: Asiaa muistista

Vastaa