Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Sinusta voi tulla hyvä pomo, jos olet vähän tyhmä

Törmäsin vähän aikaa sitten otsikkoon ”Oletko vähän tyhmä? -Sinusta voi tulla hyvä pomo”. Tietysti tämä oli luettava!

Pomo-koulutuksen viimeiset vaiheet ovat meneillään. Syksyn jälkeen kurssit on paketissa ja opinnäytekin joko tehty tai työnalla. Monta uutta pomoa on pian valmistumassa.

Jutun luettuani olin aika hämmästynyt. Tällainenko on työelämän todellisuus Suomessa?  Työelämätutkija Pia Lappalainen on väitöskirjassaan selvittänyt, mitkä ovat pomoon kohdistuvat vaatimukset ja näitä ominaisuuksia on mieletön määrä. Suomessa innovatiivinen visionääri ei olekaan toivottu johtaja, ei toivota tehokkuutta tai järjestelmällisyyttä, ei tarvitse olla helposti lähestyttävä eikä huumorintajullakaan ole väliä. Suomalainen haluaa etenkin luotettavan pomon, hänen on osattava ottaa vastaan kritiikkiä, osattava myöntää virheensä ja osattava antaa myönteistä palautetta. Olemmeko me suomalaiset näin totisia ja kriittisiä, muutoksia ei saisi tulla, hauskaa ei saisi olla, pomokaan ei saa olla positiivinen tai luova. Onko pomon oltavakin huomaamaton, mauton ja hajuton?, eikä missään tapauksessa persoonallinen, vaan asiallinen aina. Tutkimuksen mukaan, ei haittaa, jos pomo on vähän tyhmä, sen voi korvata muilla ominaisuuksilla. Miten sitten asioita kehitetään ja viedään eteenpäin? Jonkun täytyy olla se käynnistäjä ja innostaja. Mielestäni pomon kuuluu olla erittäinkin yhteistyökykyinen ja helposti lähestyttävä, Hänellä täytyy olla avarakatseisuutta ja tietää mitä omassa työyksikössä tapahtuu. Kuka sitten huolehtii työyhteisön ja työn tekemisen kehittämisestä, jos ei pomo? Persoonaansa ei voi täysin muttaa, mutta hyväksi pomoksi tuleminen vaatii kuitenkin kasvamista! Työpaikkoja ja työyhteisöjä on hyvin erilaisia kuten pomojakin. Toivotaan, että uusin eväin voidaan vaikuttaa työelämän ilmapiiriin ja uudet pomot löytävät tehtäviin, missä parhaimmat kykymme ja ominaisuutemme tulevat esiin!

Tässä Linkki: http://yle.fi/uutiset/oletko_vahan_tyhma__sinusta_voi_tulla_hyva_pomo/9156294

 

luurankoesimieshyvä fiilis

 

Vastaa