Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Opintokäynnin antia

rehula

Ryhmämme vietti päivän Helsingissä 11.10.2016. Opintokäyntikohteiksi valikoituivat Dextra Laser Tilkka -sairaala ja Helsinki Mission nuorten kriisipiste. Lisäksi saimme tilaisuuden tavata perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan. Ministeri vastaili ryhmäämme varten järjestetyssä tapaamisessa kysymyksiimme ja antoi vinkkejä tulevien sotejohtajien työhön.

Dextra Laser Tilkka on kirurgian professori Tom Schröderin perustama yksityissairaala, jossa hoidetaan laaja-alaisesti useiden kirurgian erikoisalojen potilaita. Erikoisosaamisena sairaala tarjoaa esteettisen kirurgian uusimpia hoitomuotoja, kuten rasvansiirto-operaatioita. Yritys tarjoaa niin sairausvakuutuksesta korvattavia, kuin arvonlisäverollisiakin palveluita.

Toiminnassa korostuivat asiakaslähtöisyys ja prosessien jatkuva parantaminen. Ylihoitaja Riia Siivikko esitteli Dextran yritystoimintaa ja ideologiaa varsin positiivisella otteella. Hän kertoi, että tärkeää on löytää se ”wow”-tekijä, jolla asiakas saadaan vakuuttuneeksi hoitopaikkansa valinnasta. Mieleen juolahti eräs repliikki vanhasta hotellimaailmaan sijoittuvasta leffasta, siinä todettiin, että ”it’s all in a details”. Näinhän se on. Kun kaikki muu perusta on vankalla pohjalla, voivat pikkuasiat ratkaista lopulta pelin, kuten potilaan päätöksen hoitopaikkansa valinnan suhteen. Vaikka sitten se suklaakonvehti tyynyllä, sen asiakkaat muistavat ja kertovat kokemastaan tuttavilleen.

Helsinki Missio on 1800-luvulla kirkon piirissä perustettu järjestö, joka on ottanut keskeiseksi tehtäväkseen yksinäisyyden vähentämisen. Työ perustuu pitkälti vapaaehtoisten avustajien toimintaan ja se rahoitetaan mm. raha-automaattiyhdistyksen avustuksen ja muiden yksityisten rahoittajien turvin. Tämän päivän Helsinki Missio ei juurikaan ole samannäköinen järjestö kuin perustamisensa aikoina.

Sen toimintaa meille esitellyt keskustelu- ja kriisiaputoiminnan päällikkö Sari Arolinna luotsasi katsauksensa historiikin, toimintamuotojen esittelyn ja rahoituspohjan avaamisen kautta uusimpaan, toiminnan vaikuttavuutta mittaavan mittarin esitelyyn. Kyseinen FIT-mittari (Feedback Informed Treatment) oli valikoitunut järjestön toiminnan vaikuttavuutta todentavaksi työkaluksi, koska se oli Arolinnan mukaan aidosti asiakaslähtöisesti palvelua mittaava mittari. FIT-mittarin vahvuudet olivat helppokäyttöisyydessä, mutta myös siinä, että sitä hyödyntämällä kyettään asiakkaan tarpeisiin vastaamaan paremmin toimintaan nopeasti reagoimalla. Tuskinpa Cecilia Blomqvist aikalaisineen osasi uneksiakaan siitä, millaisin ottein järjestön arvokasta työtä tänä päivänä parannetaan entisestään modernein metodein.

Päivän kohokohta taisi monen ryhmäläisen mielestä olla perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan tapaaminen. Pikkuparlamentin tiloissa pidetty, välitön ja tuttavallinen keskustelutunti antoi Rehulasta muistikirjoineen ja lyijykynineen kuvan pitkän tien kulkeneena sote-uudistajana.

Saimme laatimiimme kysymyksiin osin poliittisia linjanvetoja, osin varsin käytännönläheisiä neuvoja sisältäneitä vastauksia. Vinkiksi johtajuuteen sote-uudistuksen nykytilassa saimme muun muassa kehoituksen lukea vastajulkaistu potilasturvallisuusstrategia sekä tutustua alueuudistus.fi- ja omakanta.fi -sivustoihin. Kuulimme myös, että hiljattain päättynyt ministeriön sotetyöryhmän maakuntakierros oli todella hyödyllinen ja että seuraavalle reissulle työryhmä starttaa helmikuulla. Tosiasia ministerin suusta kuultuna kuitenkin on, että esimerkiksi kainuulaisten sote ei tule olemaan samanlainen kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla elävien. Ja että paljon kysymyksiä on vielä auki vaikkapa varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä. Tunnin mittainen audienssi tuntui kuluvan liian nopeasti, sillä olisimme mielellämme kuulleet enemmänkin ministerin näkemyksiä näköalapaikaltaan.

Kaiken kaikkiaan käynti Helsingissä oli antoisa ja innostavakin. Se auttoi ajattelemaan tulevaisuuden näkymiä laajemmin, esimerkiksi suhteessa tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksiimme. Harmillisesti emme huomanneet ottaa ryhmästämme yhteiskuvaa, joten jutun kuvituskuvassa on ministeri Rehula ja ”punainen muistikirja”, kuten hän itse kuvaili pöydällä edessään olevaa vihkoaan. Vihkoon hän on kirjannut kaikki hänelle maakuntakierroksella ja muutoin esitetyt sote-uudistusta koskevat kysymykset. Huomaa vihkon paksuus ja sivujen hiirenkorvat!

Vastaa