Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Uusi ryhmä Sosiaali- ja terveysalan johtamisen koulutuksessa

Vuoden 2015 Sosiaali- ja terveysalan johtamisen ryhmän valmistuminen häämöttää ja sen myötä tämän blogin kirjoittamisen vetovastuu siirtyy meille, uusille opiskelijoille 16YSTJ -ryhmästä. Onnea koko 15YSTJ -ryhmälle loppurutistukseen!

Meitä kirjoittajia on kolme. Taustamme ovat melko erilaiset, joten syntyvät tekstitkin luultavasti muodostuvat melko erilaisiksi. Minä, Jenni, opiskelin PIRAMKissa Bioanalyytikoksi, valmistuin jouluna 2002. Sittemmin olen työskennellyt Kanta-Hämeen keskussairaalan kemian laboratoriossa ja nykyisin Kanta-Hämeen laboratoriotoiminnan yhtiöittämisen jälkeen Fimlabin palveluksessa, edelleen tosin Hämeenlinnassa samassa yksikössä. Opiskelen työn ohella.

Ensimmäinen koulupäivä oli tavallaan jännittävä. Tai ei tavallaan, totta kai se oli jännittävää. Koko ympäristö oli aivan erilainen, missä yleensä olemme tottuneet aikaa viettämään. Monen monta uutta ihmistä, uudet tilat ja uudet käytännöt. Tämän syksyn aikana olen ymmärtänyt, miten paljon koulunkäynti on muuttunut siitä, kun itse olen koulua viimeksi käynyt. Viimeisimpänä shokkihoitona on toiminut tiedonhakuprosessi. Kun itse tein opinnäytetyötäni, menimme kirjastoon etsimään kirjallisuutta. Nyt suurin osa aineistosta on tarjolla sähköisessä muodossa. Huomattavasti kätevämpää kyllä, kunhan oppii sujuvasti käyttämään eri tietokantoja. Hieman vain hymyilyttää se, kuinka ”vanha” tavallaan on. Monella ryhmästämme tosin koulunkäynnistä taitaa olla vieläkin pidempi aika, joten muutoksia on varmasti tapahtunut enemmän.

Ensimmäisen koulupäivän aamu kului siivillä, tuntui ettei kenenkään nimi jää mieleen ja lounastauon jälkeenkin vielä tuntui, ettei tunnistanut kaikkia kasvoja. Vähitellen kasvot ja nimet jäävät mieleen. Olen tosin huomannut, että toimimme niin paljon oman tiimimme kanssa ja lähikoulupäiviä on niin vähän, ettemme ole ehtineet kovinkaan hyvin tutustumaan toisiimme koko ryhmän kesken.

Tiimistämme puheen ollen, iltapäivän ohjelmana ensimmäisenä päivänä oli järjestetty tiimiytyminen. Saimme avuksemme lehtori Pirkko Kivisen. Hyvän avun saimmekin, kiitokset hänelle siitä! Pirkko luotsasi koko ryhmämme käytävälle kehotuksena ”italialaisen torin” -tyyliin keskustella vastaantulijoiden kanssa. Aikaa jokaiseen kohtaamiseen oli minuutti, jonka jälkeen tie vei seuraavan keskustelukumppanin luo. Aivan kaikkien kanssa emme tässä vaiheessa ehtineet jutella, mutta saimme kuitenkin tehokkaasti kontaktia toisiimme.

Kun keskusteluvaihe oli ohi, saimme kehotuksen järjestäytyä ryhmiin ammattialoittain. Tarkoituksena tässä oli se, että tulevassa tiimissä emme olisi saman ammattialan edustajien kanssa yhdessä vaan tiimistä muodostuisi mahdollisimman moniammatillinen. Yksi näistä ryhmistä jakaantui ja heistä jokainen alkoi kerätä omaa tiimiä ympärilleen. Koska emme tunteneet toisiamme ennakkoon, mentiin tässä vaiheessa täysin vaiston varassa. Marjo, jonka kanssa olimme jutelleet jo aamulla ennen koulupäivän alkua, nappasi minut mukaansa. Loput kolme jäsentä Lasse, Minna ja Jonna tarttuivat matkaan nopeasti. Tiimimme oli muodostunut aivan hetkessä ja kuin itsekseen. Jälkeenpäin ajatellen saimme niin loistavan tiimin kasaan, että vieläkin välillä ihmetyttää. Taitaa kannattaa luottaa vaistoon näissä asioissa. Huomaan aika ajoin pohtivani, että miten nämä tiimiläiseni voivatkin olla näin fiksuja ihmisiä!

Lopuksi tiimit keksivät itselleen nimet. Ne piti esittää valitsemallaan tavalla muulle ryhmälle, joka yritti arvata nimen. Pantomiimit ja tanssiesitykset saivat hymyt huulille ja hieman uskomatonta kyllä, jokainen ryhmänimi tuli arvatuksi. Meillä on nyt 16YSTJ ryhmässä Rollarit, Dextere, Hohto, Supernova ja oma tiimimme Atlas17.

Euroopan Unionin Euroopan sosiaalirahasto on julkaissut opettajille ryhmänmuodostuksen avuksi MAST Ryhmäyttämisoppaan, joka on kokonaisuudessaan saatavilla verkossa (http://www.mastohjaus.fi/pdf/Ryhmayttamisopas.pdf ). Oppaassa on useita hyviä tapoja tutustuttaa opiskelijoita toisiinsa ja jakaa heitä ryhmiksi. Pirkon käyttämää metodia ei tässä mainita, joten hän on toimivat oppinsa saanut jostakin muualta. Verkossa on saatavilla myös useita muita oppaita ryhmäyttämiseen ja tiiminmuodotukseen ( http://www.ryhmayttaminen.fi/linkit/ ). Kyseisen linkkilistan ylläpitäjä on Turun kaupungin sivistystoimialan Suunnittelu- ja kehittämispalvelut. Lukekaapa ihmeessä, jos tarvetta ryhmänmuodostukselle jossain vaiheessa tulee. Hyvä tiimi on kaikkien etu!

 

 

 

 

Vastaa