Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Tampere3 -hanke, laajentuva opiskelumaailmamme

Iloista itsenäisyyspäivän aattoa!

Maamme itsenäisyys ei ollut itsestään selvää 99 vuotta sitten. Nykyinen epävarma maailmanpoliittinen tilanne saattaa aika ajoin antaa syyn epäillä itsenäisyyden jatkumista tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä saamme valmistautua ensi vuoden itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaan. Etenkin tätä syksynä itsenäisyys on puhuttanut maakunnassamme myös hieman pienemmässä mittakaavassa: kolme Tamperelaista oppilaitosta punnitsevat omaa itsenäisyyttään ja uusia kehyksiä laajemman kokonaisuuden itsenäisyydelle.

Vaikka olenkin syntyperäinen Pirkanmaalainen, olen jotenkin onnistunut jäämään uutispimentoon Tampere3-yhteistyöhankkeesta. Kuulin ensimmäisen kerran koko projektista vasta tänä syksynä, kun aloitin Sosiaali- ja terveysalan johtamisen opintoni. Tästä aiheesta on ymmärrettävästi uutisoitu usein TAMK:n intrassa, joten enää ei ole pelkoa uutispimennosta. Ensimmäisenä ajatuksena mielestäni projektin idea on mainio ja palvelee isoa joukkoa opiskelijoita ja asiantuntijoita. Toisena ajatuksena on tietysti huoli siitä, säilyykö koulutuksen korkea laatu ja työpaikat, kun toimintoja yhdistellään. Tämä on aiheuttanut huolta myös muissa, mm. Aamulehti uutisoi aiheesta 23.11.16. http://www.aamulehti.fi/kotimaa/tampere3n-taustalla-pelkoja-henkilostovahennyksista-yhdistymiseen-liittyy-paljon-epavarmuutta-24087825/?_ga=1.25525757.1952567500.1429883220 .

Tampereen Kaupungin pormestari Anna Ikonen on ilmoittanut, että kaupunki on halukas vauhdittamaan uuden yliopiston syntymistä ja että kaupunki olisi tulevaisuudessa uuden säätiön merkittävä perustajajäsen. Asia eteni päätöksentekoon syys-lokakuussa. Hankkeella on niin suuri julkisuusarvo ja jopa kansainvälinen merkitys, ettei kaupungin missään tapauksessa kannatakaan jäädä tämän junan kyydistä. 21.11. Tampereen kaupunginvaltuusto on hyväksynyt omalta osaltaan päätöksen lähteä mukaan säätiöön perustajajäseneksi ja sijoittamaan omistamansa Tampereen ammattikorkeakoulun osakekannan uuden säätiön pääomaan. Säätiömuotoisen yliopiston olisi tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2018 alusta. Yhteistyö yksiköiden välillä on alkanut jo tänä syksynä kun mekin aloitimme opiskelumme. Palveluun voi tutustua osoitteessa https://www10.uta.fi/ristiinopiskelupalvelu/?uiLang=fi .

Meille opiskelijoille yhdistyminen on kovin mieluinen. Saamme valita vapaasti valittavia kurssejamme entistäkin laajemmasta valikoimasta ja samalla painottaa opintojamme haluamaamme suuntaan, vaikka suunta ei niin koulutusohjelmalle perinteinen olisikaan. Samoin olen aivan varma, että ulkomaalaisten opiskelijoiden silmissä tämänkaltainen yhteistyö lisää Tampereen vetovoimaa entisestään. Etenkin jos tulevaisuudessa otetaan käyttöön lukukausimaksut ulkomaisilta opiskelijoilta, koulun vetovoimaisuus on entistä tärkeämpää, jotta saadaan rekrytoitua hyvää opiskelijamateriaalia. Näin johtamisen näkökulmassa mielessä vilahtaa ajatus myös siitä, miten hyviä johtajia vetovoimaiseen oppilaitokseen on mahdollista tulevaisuudessa saada.

Syyskuun lopulla näytti siltä, että taloudellisten resurssien puute saattaa viivästyttää yhteistä korkeakoulu hanketta. Silloin ilmoitettiin, että toiminnallisen yhteistyön on kuitenkin tarkoitus jatkua suunnitellusti. Tästä pienestä takaiskusta huolimatta, marraskuun 22. päivä Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt säätiön säännöt ja myöntynyt allekirjoittamaan säätiön perustamiskirjan (uutinen: http://www.tampere3.fi/uutiset/99/tampereen_yliopisto_ja_tampereen_ammattikorkeakoulu_ovat_valmiita_jatkamaan_tampere3-hanketta).

Nyt jäämme odottamaan tuloksia ja mitä tämä yhteistyö tulevaisuudessa poikiikaan. Toivon mukaan paljon hyvää!

Vastaa