Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Ajatuksia muilta oppimisesta

Kaivelin vanhoja muistiinpanojani esille, kun keskityin taas opinnäytetyöhöni. Käsiini osui nippu lokakuisia papereita.

 

Turhaan ei ole tapana sanoa, että aina kun mahdollista, kannattaa hakeutua itseään viisaampien seuraan. Sain lokakuun puolessa välissä mahdollisuuden osallistua Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimean järjestämään veren turvallisuutta käsittelevään kokoukseen hematologian ylilääkärimme Tomin sijasta. Kahden tunnin linja-automatka suuntaansa kannatti. Iltapäivä oli valtavan mielenkiintoinen ja sain mukavasti eväitä myös tulevaan opinnäytetyöhöni. Työssäni olen aikeissa kartoittaa muita kuin verivalmistelähtöisiä verensiirron turvallisuuden ongelmia Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä.

 

Kokouksessa eri alojen asiantuntijat pitivät lyhyehköjä puheenvuoroja oman asiantuntemuksensa perusteella hieman erilaisista veren turvallisuuteen liittyvistä aiheista. European Blood Alliancen (http://www.europeanbloodalliance.eu/ ) toiminnanjohtaja Kari Aranko kertoi tuoreista EBA:n kuulumisista, eurooppalaiseen veren välitykseen verrattuna meillä Suomessa asiat on järjestetty hänen mukaansa esimerkillisesti. Suomen punaisen ristin veripalvelun edustajat Johanna Wiksten ja Susanna Sainio esittelivät Veripalvelun vuotuisen veriturvakatsauksen tuloksia. Tämä osuus oli minulle erityisen mieluinen opinnäytetyötäni ajatellen. Keskusteltuani Johannan ja Susannan kanssa, sain ilokseni myös kuulla aiheeni olevan erittäin ajankohtainen ja Veripalvelussa koetaan sen tutkiminen erittäin tärkeäksi.

 

Kokouksen toisella puoliajalla käsiteltiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden Kirsi Liitsolan ja Jussi Sanen luotsaamana veriteitse tarttuvien tautien tilannetta ja kehitystä Suomessa sekä Zikavirusta verenluovutuksen kannalta. Loppuun oli jätetty aikaa vielä keskustelulle, jonka aikana asiantuntijat saivat esittää kysymyksiä toisilleen ja keskustella alustuksien herättämistä mietteistä. Itse keskityin lähinnä kuunteluoppilaan rooliin, mutta erinäistä tietoa tarttui kyllä mukaani kiitettävästi.

 

Fimean verkkosivuilla (http://www.fimea.fi/ ) on runsaasti tietoa keskuksen toiminnasta sekä lääkealan turvallisuuden ajankohtaisista aiheista. Veripalvelun ( https://www.veripalvelu.fi/ ) sivuilla on saatavilla ajankohtaista tietoa verensiirtoihin ja niiden turvallisuuteen liittyen.

 

YAMK-tutkinnon suorittamisen nyt edettyä jo toiselle lukukaudelle, olen huomannut, että valtavasti uutta oppii koko ajan myös oman ryhmän muilta opiskelijoilta. Porukkamme koostuu monipuolisesti eri alojen edustajista, joilla on aivan erilaista tietotaitoa kuin itselläni. Nyt kun alkoivat ensimmäiset yhteisen poolin vapaasti valittavat kurssit, opiskelijoiden kirjo laajeni entisestään. Henkilöstöjohtamisen voimavarojen kurssilla uudessa tiimissäni on toisen bioanalyytikon lisäksi kiinteistöalan ihminen, IT-ammattilainen ja yksi sihteerinä toimiva. Ensi perjantaina on seuraavat lähitunnit Henkilöstövoimavarojen johtamista ja pääsen taas oppimaan näiltä ihmisiltä jotain uutta.

Vastaa