Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Verkostoidutaan!

Koulun ohella käyn samaan aikaan palkkatöissä. Suurin osa päivistä on aivan tavallisia työpäiviä, mutta välillä saamme mahdollisuuden osallistua laite- ja reagenssivalmistajien järjestämiin koulutuksiin ja muihin tapahtumiin. Nämä päivät katkaisevat arkea mukavasti ja samalla niiden aikana oppii valtavasti uutta -ja siinä samalla verkostoidutaan!

Huhtikuun alkupuolella osallistuin BioRad Laboratories:n IH-1000 laitteen käyttäjäpäiville Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tiloissa Helsingin Kivihaassa. Tilaisuuteen oli kutsuttu kyseisen immunohematologian analysaattorin käyttäjiä pitkin Suomea. Nämä tilaisuudet ovat oiva paikka vaihtaa kokemuksia muissa yksiköissä työskentelevien kollegoiden kanssa liittyen kuhunkin käsiteltävään laitteeseen, mutta myös laboratoriotyöhön ylipäänsä. Muualla työskenteleviltä saman alan asiantuntijoilta saa hyviä käytännön vinkkejä työhön. Kun paikalla on myös laitteen maahantuojan edustus ja erittäin tärkeää roolia näyttelevä huoltomies, saa kinkkisimpiinkin kysymyksiin jonkinlaisen vastauksen. Tai ainakin lupauksen siitä, että asiasta otetaan selvä!

Omalla alallani verkostoituminen tarjoaa juuri lähinnä vinkkejä käytännön työn hoitamiseen laboratoriossa, sillä ei aikaansaada työntekijätasolla mitään suuria yhteistyösopimuksia eri yritysten välille. Tärkeää se on silti. Joskus voi tulla eteen tilanne, jossa pitää soittaa jonnekin toisen sairaanhoitopiirin verikeskukseen. On huomattavasti mukavampi esittää asiansa puhelimessa, kun on kyseisen henkilön aiemmin tavannut. Toinen olennaisen syy verkostoitumiselle yksilötasolla on tulevaisuuden työkuviot. Koskaan ei voi tietää, tuleeko työpaikan vaihto eteen piankin. Etenkin meillä, kun nyt sote-johtamista opiskelemme, saattaa tulla eteen tilanne, jossa haemme uutta työpaikkaa nykyisen firmamme ulkopuolelta. Tässä vaiheessa aiemmin luodut suhteet työelämässä voivat osoittautua erittäin hyödyllisiksi.

Verkostoitumisesta hyödytään siis monin tavoin. Ylen uutisessa vuoden takaa on haastateltu Uravalmentaja Pilvi Nyblomia InCoachingista. Nyblom tuo esiin useita varsin painavia syitä siitä, miksi verkostoituminen kannattaa. Käykääpä vilkaisemassa! http://yle.fi/uutiset/3-8749701 .

Myös opettajan verkkopalvelu Edu.fi on listannut varsin laajasti verkostoitumisen etuja. http://www.edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/mika_ihmeen_sosiaalinen_media/verkostoituminen_ja_vertaistyoskentely . Jokaisen kannattaakin aika ajoin miettiä omia verkostojaan ja sitä, kaipaisivatko ne ehkä päivitystä.

Vastaa