Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Valintoja työn, koulun ja vapaa-ajan välillä

Vuodenvaihteessa aloin miettiä tulevan vuoden aikatauluttamista sekä työn, vapaa-ajan ja koulun yhteensovittamista. Ensimmäisen opiskeluvuoden olen käynyt töissä 80% työajalla ja lisäksi olen saanut työnantajani tarjoamana osan koulupäivistä palkallisina koulutuspäivinä. Opinnäytetyön suunnitelmien edetessä ja konkretisoituessa kävi selväksi, että aineiston analyysi ajoittuisi kesäaikaan ja koska opinnäytetyö pitäisi elokuussa olla pääpiirteissään valmis, tulisi siihen suunnata melkoisesti resursseja kesän aikana. En halunnut kuitenkaan kesääni viettää töiden ja opinnäytteen välillä, joten aloin maistella ajatusta opintovapaasta kesän ajaksi.

Ensimmäiseksi kävin googlaamassa aikuisopintorahan ehtoja. Koulutusrahasto (https://www.koulutusrahasto.fi/fi/etusivu/ ) tarjoaa aikuiskoulutustukea ja ammattitutkintostipendejä ammatillisen osaamisen uudistamiseen. Palvelu on verkossa tarjolla suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Verkkosivusto on selkeä ja tietoa on kattavasti tarjolla. Myös asiakaspalvelu sähköpostitse tuntui olevan nopeaa ja ystävällistä. Lähetin tässä vaiheessa muutamia kysymyksiä liittyen tuen hakemiseen ja opintopistevaatimuksiin liittyen. Koulutusrahaton puhelinpalvelukin on hinnaltaan vain paikallisverkkomaksun tai matkapuhelinmaksun suuruinen.

Seuraavaksi käännyin Tutor-opettajamme Hannelen puoleen tiedustellakseni, keräämmekö kesän ajalta opintopisteitä siinä määrin, että täyttäisin opintorahan ehdot. Muiden ehtojen totesin kohdallani täyttyvän. Tukikuukauden aikana on kerättävä vähintään kolme opintopistettä ja palkaton opintovapaa työstä on oltava kestoltaan vähintään kaksi kuukautta. Hannele vastasikin heti, että nimenomaan opinnäytetyön tekemiseen liittyviä opintopisteitä kirjataan heti syksyllä koulun alettua ja nämä pisteet riittävät siihen, että olisin oikeutettu tukeen.

Nämä seikat selvitettyäni käännyin esimieheni puoleen. Arvelin, ettei hän kovasti ilahtuisi ajatuksestani, koska kesän ajaksi on joinain vuosina ollut hieman haastavaa saada riittävästi sijaisia pelkkien kesälomienkin kattamiseksi. Onneksi hän kuitenkin näytti vihreää valoa ja totesi, että asia saadaan kyllä järjestettyä. Hän kehotti lähettämään hakemuksen opintovapaasta saman tien, jotta asia saataisiin eteenpäin.

Laitoinkin heti tammikuussa opintovapaa-anomuksen yrityksemme HR-osastolle ja saatuani myönteisen päätöksen täytin aikuiskoulutusrahaston sähköisen lomakkeen (https://haku.koulutusrahasto.fi/webapp/app/login.jsp?LANG=fi ). Esitäytin lomakkeen, liitin mukaan TAMKin opintotoimistosta saadun opiskelutodistuksen ja lähetin lomakkeen sähköisen linkin HR-osastolle jatkotäytettäväksi. Sain muuten myös oman koulumme opintotoimistosta erittäin ystävällistä ja nopeaa palvelua, vaikka singahdin ovesta sisään noin minuuttia ennen sulkemisaikaa. HR-osaston käsittelijä täytti palkkaa koskevat tiedot lomakkeelle ja toimitti sen sitten eteenpäin koulutusrahastolle. Kaikki sujui erittäin kätevästi ja nopeasti. Seuraavalla viikolla sain sähköpostin ja liitetiedostot hakemuksen hyväksynnästä, tuen suuruudesta ja valmiit maksupäivät anomalleni ajalle.

Nyt odottelen kesäloman ja sen jälkeen opintovapaani alkua. Edessä on kaksi viikkoa töitä ja sen jälkeen avaan työpaikan oven seuraavan kerran 4.9.17. Kesällä on aikaa keskittyä oikein kunnolla opinnäytetyöhön. Tosin tänään on töistä vapaapäivä ja vettäkin näyttäisi satavan, joten kaivan tutkimusaineistoni esille ja keskityn siihen nyt! Tällä hetkellä on aika hyvä fiilis!

Vastaa