Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Nopeat syövät hitaat!

Nopeat syövät hitaat- näin kirjoitti sähköpostiviestissään oma vastuuopettamme Hannele Laaksonen yrittäessään markkinoida meille tätä blogi-kirjoittamisen mahdollisuutta. Olen ilmeisesti ollut nopea, koska tässä tätä nyt naputtelen.

Sote-johtamisen opintoni alkoivat syyskuun 2017 alussa. Meitä on ryhmässä 32 opiskelijaa, tulevia sote-sotkun selättäjiä. Ja koska mediassa on juuri puitu sukupuolineutraaleihin käsitteisiin siirtymistä, niin enpä määrittele meitä sen tarkemmin. Esittelykierroksella selvisi kuitenkin erilaisia motiiveja lähteä opiskelemaan sote-johtamista juuri nyt:  asiantuntijuuden kehittäminen, muodollinen pätevyys, vastuun pakoilun lopettaminen, vanhuuden vara… Pari henkilöa jopa uskalsi tunnustaa haluavansa johtotehtäviin- ryhdikästä!

Kaikilla oman substanssialueemme kursseilla me työskentelemme tiimeissä.  Se on haastavaa. Ja valtava rikkaus. Omassa tiimissäni meitä on kaksi sairaanhoitajaa, kaksi sosiaaliohjaajaa ja fysioterapeutti (minä itse). Kaksi työskentelee julkisella puolella, kaksi yksityisellä ja sitten on vielä kolmannen sektorin toimija. Itse olen Satakunnasta, muut Pirkanmaalta. Näkemystä ja kokemusta löytyy.

Ensimmäinen ”lämmittelytehtävämme” on ollut selvittää EU:n roolia sote-palveluissa ja tehdä tästä yhteinen PowerPoint-esitys. Yhtäkkiä neljästä uppo-oudosta henkilöstä on tullut niitä, joiden vuoksi puhelimeni piippaa eniten. Ja miksi se piippaa? No, teknisten ongelmien vuoksi tietenkin. Yksi ei pääse kirjautumaan sivuille, toinen ei saa tekstiä muokattua, latauskeskus kohtasi ongelman… Ja sitten, kun ongelma saadaan yhdessä ratkaistua, niin taas puhelin piippaa: hymynaama, peukku ylös, hauis, monta peukkua ylös… Rakkaat tiimiläiseni.

Itse asiaankin on kuitenkin päästy. Sivuhistoriastani löytyy sellaisia hakuja kuin alueuudistus.fi, eu-strategia 2020, stm.fi/ministeriö/kansainväliset asiat, eu-toimiston uutiskirje, stm:n uutiskirje… Jo perusidean hahmottamiseen kuluu aikaa. Mihin EU:lla on lainsäädäntövaltaa? Missä toimielimissä päätöksiä tehdään? Mistä asioista päätämme Suomessa itse? Kauppapolitiikan vaikutus sote-sektoriin?  Millaisissa valtiosopimuksissa olemme osapuolena? Kärkihankkeet?

Ennen kuin lähdemme selättämään tämän tason sote-sotkuja meillä taitaa olla vielä monta teknistä ongelmaa selätettävänä! Onneksi.

 

 

 

 

 

 

Vastaa