Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

Projekti tarjolla ja rahaa

“Projekti tarjolla ja rahaa” kirjoitti sähköpostiviestissään vastuuyliopettajamme Hannele Laaksonen. Kyseessä oli Munuais- ja maksaliiton etäkuntoutushankkeeseen liittyvää sisällön arviointia tilastollisin menetelmin. Yksi paikka oli vielä auki jollekin meidän kurssilaisista – yhteydenottoja toivottiin pikaisesti. Tässä olisi ollut oiva sauma kertoa kiinnostuksesta ja vähän markkinoida, miksi olisi hyvä opiskelija tähän projektiin. Vaikka vastausviestini jäi lopulta kaksisanaiseksi (“Hei, kiinnostaa”), pääsin mukaan projektiin, sillä muita halukkaita ei jostain syystä ollut. Ehkä HOPSit oli jo suunniteltu ja projektin aiheuttama valmistumisen myöhästyminen muutamalla kuukaudella saivat muut jättämään tilaisuuden välistä.

Projekti on viiden opintopisteen arvoinen ja kun yhteiset opinnot olin ehtinyt jo valita, jostain täytyi luopua. Luopuminen olikin vähän vaikeaa, koska alunperinkään ei ollut mahdollista valita yhteisistä opinnoista kaikkea, mitä olisi halunnut. Työelämään liittyvä projekti, ylimääräinen raha ja tilastollinen tutkimus olivat kuitenkin sellainen yhdistelmä, jota ei voinut jättää välistä. Projektiin käytettävä työmäärä kuulosti ensimmäisen sähköpostiviestin perusteella aika vähäiseltä (“Suorat jakaumat valmiista aineistosta, mahdollisesti joitakin tilastollisia testejä ja lyhyt loppuraportti) ja opettajamme tuntien varauduin tekemään vähintään tuplamäärän työtä. Lopulta tein aika ison osan kuntoutuskurssien arvioinnissa käytetystä kyselylomakkeesta ja hyvä näin, sillä se oli opettava kokemus. Aineiston analyysikin on aina mukavampaa, kun tutkii tutulla mittarilla kerättyä dataa.

Nyt on kaksi kuntoutuskurssia kolmesta arvioituna ja niistä datat syötettynä SPSS:ään. Viimeinen kurssi loppuu ensi viikolla ja tammikuun alussa pääsee sitten datan kimppuun oikein kunnolla. Toivottavasti pienehköstä (N=20) aineistosta irtoaa muutakin mielenkiintoista kuin suorat jakaumat. Alustavien “vilkuilujen” perusteella näyttäisi, että kuntoutujat ovat olleet kuntoutuskursseihin kovin tyytyväisiä. Nähtäväksi vielä jää, miten viimeinen kuntoutuskurssi, jossa ei ole lähijaksoja ollenkaan, otettiin vastaan. Tarkempia tietoja etäkuntoutuskurssin tuloksista tulee julkisesti nähtäville keväällä 2018, kun KELA tekee julkaisun aiheesta.

Munuaissiirrettä muuten odotetaan listalla eikä jonossa.

Lasse Lehmuskoski, 16YSTJ

Vastaa