Sosiaali- ja terveysalan johtaminen (YAMK)

BRYSSELIN MATKA

Brysselin matkan blogikirjoitus

SARI SORMUNEN JA SATU TOIVONEN

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JOHTAMISEN KOULUTUS YAMK

17YSTJ

20.11.2018. Saavuimme Brysseliin tiistaina iltapäivällä aikataulun mukaisesti, vaikka lentokone oli myöhässä Helsingistä lähtiessä. Brysselissä meitä vastassa oli harmaa iltapäivä. Näytti kuitenkin siltä, että joulun valoisa tunnelma oli saapumassa kaupunkiin. Joulukuuset sekä – koristeet toivat viestiä lähestyvästä juhlasta. Hankimme matkaliput julkisen liikenteen kulkuvälineisiin ja aloitimme tutustumisen kaupunkiin. Iloksemme huomasimme, että julkinen liikenne toimii täällä erinomaisesti.

Saavumme Brysseliin

21.11.2018. Keskiviikko Brysselissä alkoi maukkaalla belgialaisella aamiaisella. Hotellin aamiaishuoneesta oli hienot maisemat kaupungin ylle.

Maisema hotellin aamiaishuoneesta

Matkustimme Suomen EU-edustustoon metrolla. Matka Schumanin asemalta edustustoon kulki sekä  Parc Du Cinquantenairen että useamman EU-maan edustuston ohi.

Schumanin metroasema

Suomen EU-edustustossa meidät otti vastaan tiedottaja Eeva Laavakari, joka kertoi meille päätöksen teosta EU:ssa, moniportaisesta valmistelutyöstä, Suomen kannan muodostumisesta ja vuonna 2019 alkavasta Suomen puheenjohtajuuskaudesta. Esityksessä nousi esiin myös EU:n keskeisiä puheenaiheita kuten maahanmuutto, brexit, budjetti, oikeusvaltioasiat sekä turvallisuus.

 

Suomen edustusto Bryssel

Sosiaalipolitiikan erityisasiantuntija Antero Kiviniemi kertoi meille, että Suomen EU-puheenjohtajakauden valmistelu on täydessä käynnissä. Puheenjohtajakausi sisältää haasteita esimerkiksi EU:n hajanaisuuden ja kasvavan EU vastaisuuden vuoksi. Suomen puheenjohtajakaudelle ajoittuu uuden EU parlamentin järjestäytyminen. Mielenkiintoisen vierailun jälkeen pysähdyimme paikalliseen kahvilaan nauttimaan leivonnaisista ja mukavasta tunnelmasta.

Seuraava kohteemme oli Euroopan Parlamentti. Turvatarkastuksen jälkeen avustaja Silla Ristimäki johdatti meidät kierrokselle Euroopan parlamenttitaloon. Parlamenttitalo oli valtavan suuri kokonaisuus ja ravintoloita sekä kahviloita oli runsaasti.

Parlamentin istuntosali

Kierroksen jälkeen tapasimme europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen. Tapaaminen oli välitön sekä lämminhenkinen. Sirpa toi esille tärkeinä asioina EU:ssa tasa-arvokysymykset, omaishoitaja-asiat sekä ilmaston muutoksen. Nykyisen terveyskomissaarin aikana terveysohjelmaa ei ole saatu tehtyä. Toiveena on, että tulevalla Suomen EU-puheenjohtajakaudella voitaisiin kiinnittää enemmän huomiota terveyspoliittisiin asioihin, kuten esimerkiksi e-terveys, digitalisaatio, nopean varautumisen yksikkö, esteettömyys sekä antibioottien vastustuskykyisyys.

Sari, Sirpa ja Satu

22.11.2018: Euroopan historian talo oli ensimmäinen käyntikohteemme torstaina. Museossa on esitelty Euroopan historiaa kuudessa eri kerroksessa; Euroopan hahmottumista, aikaa maailman mahtina, raunioitumista, jakautuneen Euroopan uutta alkua ja mullistusten aikaa. Museossa opastus ja esitteet löytyivät kaikilla eurooppalaisilla kielillä.  Näyttelyssä oli myös palasia Suomen historiasta osana Eurooppaa. Kokemus eurooppalaisuudesta sai vahvistusta.

Patsas

Maapallo

Sosiaaliturvan rakentuminen 1950- ja 1960-luvulla oli saanut museoon oman näyttelyosastonsa. Tähän ajanjaksoon ajoittuivat talouskasvu ja hyvinvointivaltioiden kehittyminen, joka toi mukanaan perheille enemmän yhteistä vapaa-aikaa. Euroopan eri puolilla ihmisten elin olot poikkesivat toisistaan matkailun tai erilaisten hyödykkeiden käyttömahdollisuuksien suhteen.

TV ja tuolit olohuoneessa

Parlamentariumin vierailu jäi pintapuoliseksi, koska edellinen vierailukohde teki meihin niin syvän vaikutuksen. Parlamentariumissa esiteltiin pienoismallien avulla muun muassa parlamentin kokoontumispaikat Bryssel, Strasbourg ja Luxemburg. Saimme myös muistutuksen siitä, että Suomi on liittynyt Euroopan unioniin 1995. Joimme kierroksen päätteeksi kahvit ja tutustuimme matkamuistomyymälään.

 Parlamentarium

Päivän viimeinen vierailukohde oli Rue Du Luxembourgilla sijaitseva Pirkanmaan liiton edustusto. Siellä meidät vastaanotti erityisasiantuntija Petra Kortelainen. Edustusto toimii Pirkanmaan edunvalvojana Brysselissä.

Tampere Region EU Office

Tampereen kaupunkiseudun EU-toimisto on aloittanut toimintansa Brysselissä vuonna 1999. Pirkanmaan liitto tuli mukaan toimintaan vuonna 2010, jolloin maakunnan EU-edunvalvonta yhdistyi. Petra kertoi meille, että EU-rahoitusta suunnataan jatkossa laajemmalle maantieteelliselle alueelle ja rahoitusta saadakseen kohdemaan tulee kunnioittaa EU:n perusarvoja, kuten oikeusvaltioperiaatteita.

Seuraavaksi suuntasimme kohti vanhaa kaupunkia ja matkalla kuljimme Belgian kuninkaan linnan ohitse. Yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä brysseliläisen henkisen vapauden symboli Manneken Pis oli myös nähtävä. Vanhan kaupungin kapeilla kujilla leijui herkullinen vohvelien tuoksu ja pian huomasimmekin olevamme kahvilassa nautiskelemassa höyryävästä kahvista sekä suussa sulavista vohveleista

Belgialaiset vohvelit

23.11.2018. Kotiinlähtöpäivä. Rauhassa nautitun aamiaisen jälkeen oli tullut aika tehdä yhteenvetoa matkasta. EU-maat ovat pyrkineet yhteiseen rauhanprosessiin jo teräs- ja hiiliunionin ajoista lähtien. Meihin teki vaikutuksen suuri työ, jota avustajat, harjoittelijat sekä europarlamentaarikot tekevät yhteisen Euroopan hyvinvoinnin puolesta. Direktiivit ja asetukset ovat erilaisten näkemysten ja tarpeiden yhteensovittamista sekä kompromissien tekemistä yhteisen eurooppalaisen näkemyksen saavuttamiseksi. Ymmärsimme, että demokratiaan kuuluu se, että kaikilla EU-kansalaisilla on oikeus saada äänensä kuuluviin valitsemiensa europarlamentaarikkojen kautta. Paluumatkan Suomeen aloitimme monta kokemusta rikkaampana.

Vastaa